Parasporten - Boule Pétanque
Vår sport föddes i orten La Ciotat i södra Frankrike och utifrån regeländringar i sporten Jeu du Provencale som anpassades för en rullstolsburen spelare.
Pétanquens födelse
Jules Lenoir fick inte sitt öknamn med anledning av sitt svarta skägg, utan på grund av sitt fientliga, svarta ansikte när han kastade sina klot. Men Jules Lenoir led av reumatism och det var kanske därför han grinade illa när han spelade.
Inte blev uppsynen gladare, när reumatismen blev värre och han så småningom hävisades till läktaren, för att bli åskådare till det spel som han vunnit både berömmelse och pengar i. Vem kom på idén att ändra reglerna så att även Lenoir kunde vara med och spela? Han själv eller hans vän Ernest Pitiot (eller Petiot)? Vem vet?
Det kan ha gått till så här: Lenoir sitter på sin stol, i skuggan av en hundraårig ek, med både käppen och skägget riktat mot dom andra som spelar provençal och har kul. Som gammal elitspelare - och dessutom på åskådarplats - ser han alla fel kompisarna gör och temperamentsfull som han är, hötter han med käppen och skäller ut dem för alla deras dåliga lägg och skott. "Om jag inte satt i den här förb-e stolen, skulle jag nog visa er hur man gör! Jag ger mig sjutton på, att om bara jag slapp springa, skulle jag träffa mycket bättre än ni, era oduglingar, så krympling jag är". Och i detta ögonblick uttalades den mening som skulle komma att förändra tillvaron för miljoner människor runt om i världen. Vem fällde repliken? Var det Lenoir, Pitiot eller någon annan? Det måste ha låtit ungefär: "Om jag bara kunde spela ped tanca! ", eller möjligen: "Du har alltid varit stor i truten. Spela bara ped tanca och visa hur duktig du är".
La Ciotat - La Pétanque
Lenoir var inte sen att inta sin plats i spelet. Raskt ändrade man lite regler hit och dit och Petanquen var född. Detta hände, 1907 eller 1910, i La Ciotat, en liten fiskeby i närheten av Marseille.
På en vägg i La Ciotat finns en minnesskylt, som förevigar denna stund: " På denna plats skapades 1910 spelet Pied Tanquè". Det är ovisst, om året anger när den genialiska idén föddes, eller om det möjligen anger årtalet för den första tävlingen i Pétanque. Hur som helst, "ped tanca " fick snabbt nya adepter. Gamla "provençalska" spelare upptäckte fördelarna med Pétanque. Reglerna, som i stort sett var de samma som i provençal, tillät på ett annat sätt äldre att hänga med.
Sin knappa geografiska spridning till trots, räknade man 1935 - efter bara 25 år - c:a 135000 spelare, mest i Provence, men med några "öar" i Paris.
Lenoir - Den Svarte - hade inte suttit stilla på sin stol.
Mer info om vår förenings parasportaktiviteter kommer inom kort.
14 september deltar vi i Parasportsdagen i Eskilstuna